reklama
Aktualności

Co wiesz o Kangurach Walabia? Odwiedź Lemur Park!

Co wiesz o Kangurach Walabia? Odwiedź Lemur Park!

 

Kangur Bennetta, zwany także walabią Bennetta, jest gatunkiem torbacza z rodziny kangurowatych. Jest to średniej wielkości ssak, o długości ciała 70–90 cm. Kolejne 65–75 cm przypada na ogon, który stanowi podporę ciała. Ciało pokrywa futerko: rudawe na głowie, grzbiecie i bokach, szarawo-białawe na spodniej stronie ciała. Górna strona pyszczka oraz zakończenia uszu oraz łap są czarne. Niekiedy rodzą się osobniki albinotyczne, z białym futerkiem i czerwonymi kolorem oczu. Jak u wszystkich kangurów kończyny przednie są wyraźnie krótsze niż kończyny tylne. Stopy są wydłużone, a palec czwarty jest dłuższy od pozostałych. Masa ciała waha się zwykle od 13 do 19 kg, choć samce mogą ważyć nawet 25 kg. 

Jaka jest długość życia?
W niewoli zwierzęta te osiągają wiek około 15 lat, w warunkach naturalnych dożywają nawet 20 lat.
Środowisko naturalne:
Kangury Bennetta występujące na Tasmanii są nieco mniejsze niż osobniki australijskie (zaliczane są też do innego podgatunku), różnią się także swoim zachowaniem. Te pierwsze przystosowały się do życia w pobliżu siedzib ludzkich i niekiedy można je zobaczyć, jak pasą się na trawnikach na obrzeżach miast. Generalnie zwierzęta te tolerują różne środowiska. W Australii chętnie przebywają w lasach eukaliptusowych ze średnim poszyciem, na wysokich wrzosowiskach, blisko otwartej przestrzeni. Dość łatwo przystosowują się do naszego klimatu. W warunkach hodowlanych łagodne zimy mogą spędzać na otwartych wybiegach.
Pożywienie:
Kangurach Walabia to typowy roślinożerca, żywi się przede wszystkim trawą i liśćmi (w warunkach hodowlanych chętnie zjada warzywa), w okresach suszy nie pogardzi także soczystymi korzonkami, którymi uzupełnia braki wody.
Zachowanie:
Nie są to zwierzęta terytorialne. Jeżeli czują się zagrożone, wówczas silnie uderzają stopami o podłoże. Tym samym informują inne zwierzęta o niebezpieczeństwie. Kangury te doskonale słyszą i widzą, doskonale skaczą, są także dobrymi pływakami. W naturze spotykany samotnie. Samica rodzi 1 młode, które jest wielkości orzecha. Po porodzie wędruje ono do torby lęgowej matki, gdzie rozwija się jeszcze przez osiem miesięcy. Młode, jeśli jest samicą, może pozostawać w pobliżu matki do końca życia, jeśli jednak jest to samiec, to w wieku dwóch lat przenosi się w inne miejsce. Są aktywne nocą, nad ranem lub późnym popołudniem, w ciągu dnia odpoczywają.
Ciekawostki:
Hodowcy owiec i bydła zazwyczaj traktują walabie jako szkodniki. Dlatego niegdyś zwierzęta te, gdy tylko pojawiły się w pobliżu farm hodowlanych, były intensywnie tępione. Na Tasmanii w dalszym ciągu, jakkolwiek w ograniczonym zakresie, dozwolony jest ich odłów ze względu na atrakcyjne futro i dla mięsa. Mogą być tam również odstrzeliwane jako szkodniki pastwisk i pól. W Europie młode osobniki bywają zabijane przez psy i lisy, niekiedy są ofiarami wypadków samochodowych. Walabie Benetta zbiegłe z niewoli tworzą trwałą populację w Wielkiej Brytanii. Przed 1945 stado walabii hodowano też we Francji i w Sudetach celem aklimatyzacji. Doskonale zaaklimatyzował się do europejskiego klimatu, nasze zimy może spędzać na otwartych wybiegach, ważne by miał możliwość schronienia się przed wiatrem.

reklama

Chciałbyś zobaczyć, oraz nakarmić Kangura Walabia?
Godzinkę od Lęborka znajduje się Lemur Park, w którym nie tylko spotkasz lemury, a także inne zwierzęta! W Lemur Park, poza zwierzątkami znajdziesz moc atrakcji dla małych i dużych!

 

Chcesz wiedzieć więcej?
Wejdź na: www.lemur-park.pl/ lub https://www.facebook.com/LemurPark/
Lub zadzwoń: 500061285

 źródło tekstu: zoosafari.com.pl

Fotowoltaika? Darmowa wycena od ENERGETYCZNYCH z Lęborka!
Darmowa wycena
POLECAMY
 
close-link